Vincent van Gogh’un adını hepimiz duymuşuzdur. Çoğunlukla Yıldızlı Gece tablosuyla tanınan ünlü ressam art izlenimcilik (post-empresyonizm) dendiğinde akla gelen ilk kişilerdendir. Sanat tarihinin en önemli üyelerinden biri olan van Gogh’un hayatını keşfetmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
1. 10 yılda 900 resim çizdi, sadece biri satıldı
27 yaşına gelinceye kadar, van Gogh, vaizlikten sanat simsarlığına pek çok meslekle uğraştı. Hayatının bir noktasında, van Gogh diğer tüm meslekleri bir kenara bırakıp tüm hayatını resim çizmeye adadı; adayış o adayıştı, van Gogh hayatının kalanında 900’e yakın resim çizdi, 1.100 kadar resmi ise taslakta kaldı. Ne yazık ki sanatçının çizdiği resimlerden sadece biri satıldı ve van Gogh kavuştuğu ünü göremeden hayatına son verdi.
2. Zihinsel sorunlarla mücadele ediyordu
Ünlü sanatçının hayatı boyunca zihinsel sorunlarla mücadele ettiği, bu sırada fiziksel sağlığını ihmal ettiği ve ömrünün son zamanlarında çevresindeki kişilerden deli muamelesi gördüğü bilinmektedir. Van Gogh’un zihinsel bir hastalıktan muzdarip olduğu bilinse de ne kendi zamanının ne de günümüzün doktorları bu hastalığın ne olduğunu saptayamamışlardır.
3. Varlıklı bir geçmiş, ekmek ve sigarayla geçen bir ömür
Van Gogh; varlıklı bir aileden geliyordu, annesi Lahey’li zengin bir ailenin kızı, babası ise bir rahipti, iyi bir eğitim almış, sanat simsarı, öğretmen ve vaiz olarak çalışmıştı. Bütün bunlara rağmen van Gogh ömrünün büyük bir bölümünü fakirlik içinde geçirdi. Çoğu zaman sadece ekmek ve sigara ikilisi ile karnını tok tutmaya çalışıyordu. Elbette bu kötü beslenme şekli van Gogh’un kötü zihinsel sağlığı ile birleşince sanatçının hayatının büyük bir bölümünün sefalet içerisinde geçtiği gözler önüne serilmektedir.
4. Van Gogh kulağını kesmemiş olabilir
Van Gogh’un kendi kulağını kestiğine dair klasik hikayeyi hepimiz duymuşuzdur. Ancak, bu hikayenin doğru olmayabileceği de bazı tarihçilerin göz önünde bulundurduğu bir ihtimaldir. Bu ihtimale göre van Gogh ve yakın arkadaşı sanatçı Gaugin eskrim yaptıkları esnada Gaugin yanlışlıkla van Gogh’un kulağını kesmiş olabilir. Elbette bu kazadan sonra iki sanatçının olayı gizlediği tahmin edilmektedir. Üstelik, çoğu anlatıda van Gogh’un kulağının “kesildiği” söylense de kesilen kısım muhtemelen kulağın sadece küçük bir kısmıydı, hatta belki de bir sıyrıktan fazlası değildi.
5. Yıldızlı Gece akıl hastanesinde çizildi
Yukarıda bahsettiğimiz kulak hadisesinden sonra van Gogh, Saint-Paul-de-Mausole Hastanesi’ne gitti. Halihazırda akıl sağlığından endişe eden sanatçı kendini o dönemler “akıl hastanesi” olarak bilinen bu yere kapatarak bir süre denetim altında tuttu. Neyse ki sanatçının burada resim yapmasına izin vardı ve Yıldızlı Gece gibi muhteşem bir sanat eseri ortaya çıktı.
6. Kendini vurdu mu yoksa vurdurdu mu?
Van Gogh’un ölümü hakkında çok fazla iddia ortaya atılmıştır. Bilinen tek şey van Gogh’un göğsünden vurulduğu, kurşunun kaburgasına çarparak iç organlara zarar vermeden geçip muhtemelen belkemiğinde durduğudur. Sanatçının hana gelen jandarmaların neden intihar etmeye kalkıştığını sormaları karşısında “Kimseyi suçlamayın, sadece intihar etmek istedim” dediği ve ölmeden hemen önce kardeşine “La tristesse durera toujours” yani “Keder sonsuza değin sürecek,” dediği bilinmektedir.
Her ne kadar en yaygın kanı sanatçının kötüye gitmekte olan zihinsel sağlığı karşısında dayanamayıp kendini vurduğu olsa da, van Gogh’un dindar bir kişi olması, intiharın günah olduğuna inanması, gençliğinde vaizlik yapmış olması gibi pek çok gerçek bu intihara şüphe gözüyle bakılmasına da sebep olmuştur. Van Gogh’un vurulmadığı, beraber vakit geçirdiği gençlerden biri tarafından vurulduğu, zaten ölmek istediği için bu genci kendisini vurmaya tahrik ettiği gibi iddialar da ortaya atılmıştır.
Gizemli ve dokunaklı hayatıyla van Gogh sanat tutkunlarının her zaman ilgisini çeken bir kişilik olmuştur. Eğer sitemizdeki van Gogh eserlerine göz atmak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.