Vastu shastra, mimarlık bilimi anlamına gelen, Hindistan kökenli geleneksel bir Hint mimari sistemidir.
Doğada 4 elementin değil, 5 elementin olduğuna inanmaktır. Bunlar ateş, su, hava, toprak ve uzaydır. Doğadaki enerjileri birleştirerek ev dekorasyonu için yeni bir formül oluşturmaktır. Vastu felsefesine göre mutlu ve başarılı olmanın en temel kuralı, evden tüm fazlalıkları uzaklaştırmak ve düzenli olmaktır. Olumlu olanı evimize çekmek, negatif enerji verecek olan her şeyi de evimizden uzaklaştırmaktır. Vastu felsefesine göre bir evin planı şöyle yapılmalıdır; evin kuzeydoğusu suyu, güneybatısı toprağı, güneydoğusu ateşi, kuzeybatısı havayı temsil ederken merkez ise uzayı temsil etmektedir. Mobilya yerleşiminde ağırlığı olanların güneybatı veya batı yönüne yerleştirilmesi ve tüm aydınlatma, elektronik eşyaların ise güneydoğu yönüne yerleştirilmesi gerekmektedir.Ayrıca çiçekler kuzey, doğu ve kuzeydoğu tarafında ışık alan yerlere yerleştirilmelidir. Evin güneş ışığından daha fazla faydalanabilmesi için evi güneydoğu yönünde düzenlenmesi gerekmektedir.
Yeni evliyseniz ve bu felsefeye ilgi duyuyorsanız vastu felsefesinin size önerileri şu şekilde;
*Öncelikle ağırlığı olan eşyaları güneybatıya yerleştirmeli ve yatağınızı bu şekilde konumlamalısınız. Bu durum sizin ilişkinize aşk ve romantizm getirecektir.
*Yatak odanız olabildiğince yalın bir dekorasyona sahip olmalı ve hiçbir elektronik eşyaya odada yer almamalıdır.
*Odanızda ayna kullanacaksanız hiçbir açıdan yatağınızı göstermemelidir. Bu durum, çiftlerin bir zaman sonra çeşitli sağlık problemi yaşamasına sebep olmaktadır.
*Eğer yatak odanızın duvarlarına tablo asmaya karar verdiyseniz kesinlikle doğu duvarına yerleştirmelisiniz. Çünkü doğudan daima pozitif enerji akışı alacaksınız.
*Odanızda hakim olması gereken renkler beyaz, bej ve pembe tonlarıdır. Kesinlikle siyah ve griden kaçınmalısınız.
Vastu Felsefesine göre eve negatif enerji taşıdığına inanılan nesneler;
Kırık, zedelenmiş, hasar görmüş olan çerçeve, cam gibi dekorasyon eşyalarının evde yaşayanlar üzerinde negatif bir etkisi olduğuna inanılır ve gelecek ile ilgili kaygı oluşturur.
Dikenli açan bitkilerin evdekiler üzerinde anlaşmazlık yaratacağına ve ayrılık getireceğine inanılır, bu sebeple kullanılmamalıdır.
Evde kurutulmuş olan hiçbir bitkinin bulundurulmaması gerekiyor ve kötü enerji yaydığına inanılıyor kurutulmuş çiçek yerine canlı çiçekler tercih edilmelidir.
Evin içindeki enerjinin hep dinamik kalmasını sağlamak için eskimiş, solmuş, yırtılmış olan tüm eşyaların evden uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu sebeple her ay düzenli olarak gardırop kontrolü yapılmalı, buna uymayan eşyalar evden atılmalıdır.
Eşyalarınızı duvara tamamen yaslamamalı, arada mesafe bırakmalısınız ki evin içinde sürekli bir hava sirkülasyonu yaşansın.
Evinizde toz toplayacağını düşündüğünüz hiçbir şeyi saklamayın. Yerlere eşyalar, mobilya altlarına kutuları istiflemeyin, bu durum evinize negatif enerji yayacaktır.
Kısaca bu felsefe bize evimizde eşyalar ile bizim aramızda sürekli bir enerji alışverişi olduğunu ve bu enerjiyi pozitife dönüştürerek daha mutlu ve sağlıklı olabileceğimizi öğretiyor.